Migren Botoksu
Botulinum toksini (botoks), kronik migreni olan yetişkinler için kullanılan en etkili tedavi seçeneğidir. Özellikle botulinum toksin A, Temmuz 2010’da İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından kronik migren tedavisi için lisanslanmıştır. Botoksun diğer baş ağrısı türleri (örn., epizodik migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme tipi baş ağrısı) için etkili olduğu henüz ispatlanamamıştır.
Botulinum toksini nedir?
Botulinum’un kasların hareketini dondurduğu ilk olarak 1817’de keşfedildi. Sorumlu bakteri clostridium botulinum, 1895 yılına kadar izole edilmedi. Yedi farklı alt tip botulinum toksini (A-G) olduğu biliniyor. Botulinum toksin tip A’nın (botoks) son derece seyreltik bir preparatı, 1970’li ve 1980’li yıllarda kestirim ve blefarospazm tedavisinde klinik uygulamaya sokulmuştur. O zamandan beri distoni, post-inme spastisitesi ve hiperhidroz dahil olmak üzere tıbbın diğer alanlarında kullanım bulmuştur.
Botulinum toksini ve kronik migren tedavisi
1990’ların ortalarında bazı kişiler, başka nedenlerle botulinum toksini alan hastalarda baş ağrılarında düzelme bildirdiler. Özellikle kronik migren tedavisinde etkili olduğu araştırmalara sonucu tespit edildi.
Migren Profilaksi Tedavisi (PREEMPT) çalışmaları, her ay ortalama 20 gün baş ağrısı çeken kronik migrenli hastalara, baş ve boyun bölgesinde migreni tetikleyen noktalara, 6 ayda bir uygulanan botoks enjeksiyonu ile tedavi imkanı sunulabildiğini ortaya koyuyor. Botoks ile baş ağrısı tedavisinde şimdiye kadar ciddi ya da geri dönüşsüz yan etkilere rastlanmadı.
Botulinum toksini kronik migrene nasıl etki eder?
Yapılan araştırmalarda, botulinum toksininin trigeminovasküler sistemde sinir hücrelerini içeren bazı ağrı yolaklarının ekspresyonunu azaltarak kronik migren ağrısını engellediğini ortaya koymaktadır. Trigeminovasküler sistem ise migren krizinin baş ağrısı fazında önemli bir rol oynadığı düşünülen bir duyusal yoludur.
Kullanıldığı diğer koşulların çoğundan farklı olarak aşırı aktif kasları rahatlatarak ağrıyı azalttığı tespit edilmiştir. Botulinum toksininin, servikal distoni, nöropatik ağrı, bel ağrısı, spastisite, miyofasyal ağrı ve mesane ağrısı dahil bir dizi hastalık durumunda ağrı azalttığı görülmüştür.
Migren botoksu herkes için uygun mu?
Sadece kronik migreni olan hastalar botoks ile tedavi için uygundur. Kronik migren, her ayın 15 veya daha fazla günü meydana gelen baş ağrısı olarak tanımlanır; bunların en az yarısı migrenöz özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, kronik migreni olan hastalar için diğer tedaviler mevcuttur. Hastaların alanında uzman bir doktorun kontrolünde baş ağrılarının tanı ve tedavisi hakkında kişiye özel bilgi alması ve ardından botoks ile migren tedavisine karar vermesi gerekir.
Kimler botoks ile kronik migren tedavisi yapabilir?
Öncellikle migren teşhisi için alanında uzman bir doktora gidilmelidir. Kronik migren teşhisinin ardından botoks tedavisinin mutlaka alanında uzman kişiler tarafından uygulanması gerekir.