Koltuk Altı Terlemesi Nasıl Önlenir?
Özellik ile sıcak havalarda, hareket edildiğinde, heyecan, stres, endişe gibi psikolojik tepkilerde vücut terleyerek reaksiyon gösterir. Terleme aslında vücudun ısısını düzenleyen faydalı bir fonksiyondur. Ancak bazı kişilerde aşırı terleme hiperhidroz hastalığı görülür. Bu hastalık bazı bölgelerin normalden 4 kat daha fazla terlemesine yol açar. Koltuk altı, el, ayak ve yüz gibi bölgeler başta olmak üzere normalden daha fazla terleme ortaya çıkar. Özellikle koltuk altı bölgesindeki terleme hem kıyafetlerde kötü bir görünüme hem de istenmeyen kötü bir kokuya neden olur.
Koltuk altında aşırı terleme ıslak bir görünüme yol açtığı için insanları sıkıntılı duruma sokar. Beraberinde neden olduğu kötü koku çok daha büyük sıkıntıya neden olur. Koltuk altındaki kötü kokunun nedeni cildin birbirine temas etmesi nedeniyle bakteri oluşmasıdır.
Eğer tüm vücut genelinde aşırı terleme hiperhidroz sorunu varsa ya da hiç terlememe anhidroz durumunda dahiliye doktoruna muayene olunması gerekir. Çünkü bu durum başka hastalıkların habercisi de olabilir. Bu hastalıkların arasında diyabet, böbrek üstü bezleri rahatsızlıkları, menopoz ya da andropoz sayılabilir.
Vücut neden terler?
Terleme, vücudun ısısının dengelenmesi sağlar, ter antioksidan vücuttan atılmasını ve cilde ihtiyacı olan nemi sağlar. Vücutta ekrin ve apokrin olmak üzere iki çeşit ter bezi vardır. Vücuttaki ter bezlerinin bazıları cildin yüzeyine daha yakın ve daha yaygındır. Bir de saçlı derinin olduğu alanlardaki ter bezleri var. Kafa derisi, koltukaltı, kasık bölgesinde bulunan ter bezleridir. Ekrin bezleri su ve sodyum klorür içeren bir sıvı salgılarken apokrin bezleri daha yağlı bir sıvı salgılar. Bu yağlı sıvı oksijen ile karşılaştığında kötü kokuya neden olur. Özellik ile tüm vücutta gece terlemeleriniz arttı ise, ter kokunuzda ağırlaştı ve farklılaştı ise genel sağlık kontrollerinizi yaptırmak için bir doktora başvurmalısınız. Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı aşırı terleme durumunuz varsa kan ve idrar testler ile kontrolleri başlatacaktır. Tahlillerin sonucuna göre doktorunuz sizi tedavi için yönlendirecektir.
Ne zaman daha fazla terleriz?
Fiziksel, çevresel ya da psikolojik faktörler nedeni ile vücutta oluşan ısı değişikliklerini sonucunda vücut terleyerek ısıyı dengelemeye çalışır. Terleme yoğunluğu kişiye göre değişiklik gösterir. Terleme vücut ısısının artmasını sağlayacak aktiviteler, sıcak havalar, psikolojik faktörlere bağlı olarak terleme yoğunluğu değişiklik gösterir. Kişiye en çok sıkıntı veren bölgeler koltukaltı, el, ayak ve yüzdür. Bunların arasında kötü koku ile birlikte görünüm bozukluğuna neden olan bölge koltukaltıdır. Bunun dışında kötü koku, ayakkabıyı çıkardıktan sonra oksijen ile temas eden ayaklardan da gelir.
Hiperhidroz nasıl tedavi edilir?
Eğer herhangi bir rahatsızlık tespit edilmişse öncellik tespit edilen hastalık tedavi edilerek aşırı terlemenin sebepleri ortadan kaldırılır. Ardından terlemeyi azaltmak için cerrahi ya da cerrahi olmayan çeşitli teknikler kullanılabilir. Cerrahi teknikler arasında aşırı terlemenin görüldüğü bölgelere giden sempatik sinir sistemindeki ter bezleri ameliyatla çalışması azaltılabilir. Cerrahi olmayan teknikler arasında ise botoks ve iyontoforez sayılabilir. Aşırı terleme cerrahisinde öncellik ile ameliyatsız yöntemler tavsiye edilir. Eğer kişi kalıcı bir tedavi isterse cerrahi teknikleri seçebilir.
Koltuk altı aşırı terlemede botoks enjeksiyonu nasıl uygulanır?
Bölgesel aşırı terleme tedavisinde koltuk altına ince iğneler ile gerekli noktalara botulinum toksini enjekte edilir. Bu işlem öncesinde herhangi bir şekilde acı hissedilmemesi için anestezi özelliği olan losyon kullanılır. İşlemden hemen sonra hasta normal hayatına devam edebilir. Botoks enjeksiyonuna evde şu şekilde hazırlanabilirsiniz. Koltuk altı temizliğinizi yapabilir, son gün kimyasal malzeme kullanmamanız gerekir. Botoks enjeksiyonun etkisi ortalama 1 yıl sürer. Bu sürenin ardından operasyonun tekrarlanması gerekir.
Terleme kozmetik ürünler ile engellenebilir mi?
Terleme ve ter kokusu önlemek için piyasadaki kozmetik ürünlerden faydalanabilir. Ancak bunlar geçici çözüm teknikleridir. Gün boyu bir koruma sağlayamaz. İlerleyen saatlerde terleme yine görünür bir hale gelir. Bu yöntemler sadece sorunları bastırmak için kullanılır.
Terlemeyi ve ter kokusunu azaltmak için neler yapmalıyız?
Tüm bunların dışında aşırı olmayan terleme durumlarında düzenli duş alarak, anti bakteriyel duş ve ter önleyici ürünler kullanarak önlem alabilirsiniz. Havanın durumuna uygun terletmeyen kıyafetler giyebilirsiniz. Spor ve egzersiz yaparken de bu işler için özel üretilmiş giysiler yapabilirsiniz. Beslenme ve yaşam şeklinize bağlı olarak da ter kokunuz değişebilir. Soğan, sarımsak gibi aroması kuvvetli gıdalar tüketirken özen göstermelisiniz.