Botoksun Kullanım Alanları Nelerdir?
Botulinum Toksin A’nın saflaştırılmış hali olan ve daha çok kırışıklıkların tedavisinde kullanıldığı bilinen Botoks enjeksiyonu tıbbi kullanımı da gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Botoks enjeksiyonu tedavi edebildiği hastalıklardan bazıları şunlardır;
Migren:
Botoks enjeksiyonu, diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı, hasta tarafından kaldırılamadığı ya da yan etkisinin çok fazla olduğu durumlarda migrenin alternatif tedavisi olarak uygulanır. Yapılan araştırmalar sonucunda kronik migrenden mustarip yetişkinlerin baş ağrısını gidermedeki etkinliği ispatlanmıştır. Ancak botoks enjeksiyonu etkili ve güvenli bir önleyici tedavi yöntemi olmasına rağmen migren sorununu kökünden çözemez. Ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini arttırır.
Aşırı Terleme:
Botulinum toksin aşırı terleme ya da hiperhidrozis tedavisinde de kullanılabilir. Uygulandığı bölgelerde beynin ter bezlerine gönderdiği sinyalleri engellemesi sayesinde terlemeyi önemli ölçüde azaltır. Kol altı, eller, ayaklar ve yüzde kullanılabilir.
İdrar Kaçırma:
Hiperaktif mesane başta kadınlar olmak üzere 40 yaş üstü insanların %20’sini etkileyen bir sorundur. Bir çeşit üriner hastalık olan bu durumun semptomları çok fazla idrara çıkma, geceleri idrara çıkmak için uykunun çok sık bölünmesi ve idrar kaçırmayı kapsar.
2012’de yapılan bir araştırmada mesane duvarlarına bir miktar Botoks enjekte edilmesinin oldukça yıldırıcı bir problem olan idrar kaçırmayı tedavi ettiği gözlemlenmiştir. Hastalar günde 6 kere bu belirtileri yaşarken Botoks enjeksiyonu tedavisinden sonra bu sayının günde 1 kez veya hiç olmadığını söylemişlerdir. Botoks enjeksiyonu oldukça etkili bir yöntem olmasına rağmen kesin ve kalıcı bir çözüm değildir; etkisi 6 ay sonra geçmeye başlar ve yinelenmesi gerekir.
MS ve Kas Spazmı:
Botulinum toksin çoklu skleroz (MS), distoni, spastisite ve diğer nörolojik problemlerin sebep olduğu istem dışı kasılmaları azaltmaya yardımcı olur. Kas içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır. Ancak etkisi 3-4 ay kadar sürer ve tekrarlanması gerekir.
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit):
Halk arasında Tenisçi Dirseği olarak bilinen Lateral Epikondilit tenisçiler başta olmak üzere daha çok masa başı işler ve kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında görülebilen bir hastalıktır. El ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda ön kol kaslarının gerilimi ile ortaya çıkmaktadır. Botoks enjeksiyonu bu bölgelere enjekte edildiğinde buradaki sinirleri gevşeterek belirtileri ve ağrıyı azaltır.
Yüz Felci (Bell Paralizi):
Bell paralizi yaşayan insanların yüzlerinin bir kısmı sinirsel problemlerden dolayı gevşeyerek sarkar. Kalıcı olmayan, en fazla birkaç ay süren bu rahatsızlık botoks enjeksiyonu sayesinde çok daha hızlı bir şekilde tedavi edilebilir. Uzun süreli yüz felçlerinde ise çok kasılmış kasları rahatlatarak istemsiz kas hareketlerini ve seğirmeyi azaltır.
Şaşılık:
Botoks enjeksiyonu, şaşılık belirli bir sebep olmadan hızlı bir şekilde gelişmişse göz kaslarına enjekte edilerek bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Enjekte edilen kas bir süre zayıflar ve bu sayede gözlerin tekrar aynı hizaya gelmesine olanak tanır.
Göz Seğirmesi:
Genellikle üst göz kapağında oluşan seğirme, kontrol edilemeyen ve sık gerçekleşen göz kırpma ve kas kasılması şeklinde kendini gösterir. Bir çeşit göz seğirmesi olan benign esansiyel blefarospazm ve hemifasiyal spazm tedavisinde botulinum toksinin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Tedavi, kasılmaları birkaç ay boyunca rahatlatır.
Temel Titreme:
Bir tür sinir sistemi hastalığı olan temel titremede vücudun farklı bölgeleri istemsiz ve ritmik bir şekilde titremeye başlar. Botoks enjeksiyonu, temel titremeyi tamamen iyileştiremese de ses ve kafa titremelerinde etkisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.
2 Yorum. Yeni Yorum
Merhaba kolay gelsin. Ben 23 yaşındayım ve havalar ısındıkça koltukaltı kısımlarında terleme olmaya başladı. Ben botoksla bundan kurtulmak istiyorum. Mümkün mü böyle birşey ve mümkünse kaç kere yaptırmam gerekir?
Merhaba Meryem Hanım. Botoks tedavisi ile koltuk altı terlemesinin önüne geçilebilir. Tek seferde yapılan botoks tedavisinin etkisi 6 ay kadar sürmektedir. Sonrasında tekrar yenilenebilir. Randevu ve ücret bilgileri için 05321778789 numaralı telefondan asistanım ile görüşebilirsiniz.