Botoks Nedir?
Botoks yönteminde botilinum toksin adı verilen bir madde kullanılır. Bu toksin laboratuvar koşullarında ilaç olarak üretilir ve toz halinde bulunur. Doktorun tedavisine göre belli miktarda ve markasına göre serum fizyolojikle sulandırılır. Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınmasını engeller.
Bu serumdaki botolinum toxin maddesi doktor tarafından çok küçük miktarda, kas içine enjekte edilerek, kırışıklıklara neden olan kasların rahatlaması sağlanır. Botoks çok küçük ve ince iğnelerle kırışıklıkların giderileceği alana uygulanır. İğneler çok ince ve küçük olduğu için rahatsızlık hissi çok az olur. Pek çok hasta çok ufak bir acı hisseder. Botoks uygulaması anestezi gerektirmez.
Böylece botoks, kasların geçici olarak hareketini engeller. Botoks uygulaması nedeniyle hareket edemeyen kas bölgesinde, kasların sebep olduğu kırışıklıkları ve sarkmaları düzelmektedir. Botoksun geçici olarak felç ettiği bilgisi tamamen yanlış bilgidir. Sadece uygulama yapılan bölgedeki kasların daha az çalışmasını sağlayarak etkili olur. Yapıldığı bölge dışında vücudun diğer alanlarındaki kaslara herhangi bir etkisi olmaz.
Botoks tedavisi en fazla 5-10 dakika sürer. Tedavi etkinliği 3-6 ay arası devam eder. Tekrar edilen uygulamalarla daha kalıcı sonuçlar alınır. Botoks uygulamasından hemen sonra günlük yaşama geri dönülebilir.
Botulinum Toksin Enjeksiyonu yaşlanan yüzü gençleştirmek, kırışmasına engel olmak ve gereksiz mimik kullanımını azaltmak için kullanılır ve yaygın olarak botoks enjeksiyonu kısaltmasıyla bilinir. Botoks enjeksiyonu, kalıcı cerrahi operasyonlar arasında değildir, geçici olduğu için tekrarlanması gerekir. Enjeksiyonlar çok kısa süre içinde uygulanabilir ve yüzdeki etkisi hemen gözle görünür hale gelir. Amaç yüzün kırışmasını engelleyerek cildin yaşlanmasını geciktirmektir. Cilt tedavisi yöntemleri arasında en pratik olan operasyon türüdür.
Botoks erişkin olan herkese uygulanabilir. Özellikle kaş çatma alışkanlığı gibi aşırı mimikli konuşan kişilerde erken yaşlarda başlanabilir. Böylece ciltte oluşabilecek kırışıklıklar engellenmiş olur.
Botoks hamilelere ve emziren kadınlara uygulanmaz. Myastenia gravis gibi kas hastalığı olanlara uygulanmaz. Bunun dışında herkese uygulanabilir.
4 Yorum. Yeni Yorum
Botoks yaptırmak istiyorum fakat herhangi bir yan etkisi olmasından korkuyorum. Böyle bir şey olabilir mi?
Merhaba Müfide Hanım. Botoksun herhangi bir yan etkisi yoktur. İsterseniz 05321778789 numaralı telefondan asistanım ile görüşerek randevu oluşturabilirsiniz. İyi günler dilerim.
İyi günler. Ben daha önce botoks yaptırdım ama istediğim etki çok kısa sürdü. ne kadar sürede bir tekrarlamam gerekiyor botoksu?
Merhabalar Ece Hanım. Botoksun ilk uygulamasında etkisi 4-5 ay arası sürebilmektedir. Sonrasında tekrarlanan botoks tedavisinin etkisi 6 ay sürecektir. botoks her 6 ayda bir tekrarlanmalıdır.