Botoks ile Migren Tedavisi?
Botoks, kronik migreni ve baş ağrısını tedavi etmekte kullan tedavi yöntemlerinden biridir. Kronik migren, gündelik yaşamı aksamasına yol açacak düzeyde şiddetli baş ağrısı ve zonklamalara sebep olan ve tüm dünyada en sık karşılaşılan kronik bir baş ağrısı çeşididir.
Kronik migren diğer baş ağrısı türlerinden çok daha şiddetli olur, çoğunlukla başın yalnızca bir tarafında görülür. Sese, ışığa karşı aşırı hassasiyet oluşmasına hatta mide bulantısına ve bulanık görmeye neden olan migren kadınlarda erkeklerden daha sık ortaya çıkar.
Botoks enjeksiyonunun kronik migren tedavisinde kullanımı
Kronik migren rahatsızlığı yaşayan hastaların tedavisinde çoğunlukla medikal tedavi yani ilaç tedavisi uygulanır. Hastalar çeşitli ilaçların yardımı ile kronik migren rahatsızlığı ataklarından kurtulmaya çalışmaktadır. Botoks enjeksiyonu 1989 yılından beri migren tedavisinde büyük bir başarı ile yaygın olarak kullanılmaktadır. Kronik migren tedavisinde botoks enjeksiyonu tedavisi Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanmıştır.
Botoks ile migren tedavisi kimlere uygulanır?
Botoks baş ağrısına neden olduğu düşünülen fazla reaktif kaslara enjekte edilerek bu ağrıyı önlemek için kullanılabilen reçeteli bir ilaçtır. Bu tedavi kronik migren sıkıntısı yani genelde her ayın toplam 15 gününden fazla olacak şekilde ve her gün toplam 4 saatten fazla baş ağrısı çeken 18 yaş ve üstü insanlarda kullanılmaktadır.
Botoks migren tedavisinde nasıl etki eder?
Botulinum toksini olarak da anılan botoks, direk olarak kas dokusuna enjekte edildiğinde tedavi edici, olumlu etkilerinin var olduğu tespit edilmiştir. Botoks tedavisinde enjekte edilen doz kas ile sinirlerin gevşemesine ve ağrıların geçmesine yardımcı olmaktadır.
Birçok tedavinin de keşfi gibi botoks’un migren tedavisinde işe yaramasın keşfi de rastlantı sonucu meydana gelmiştir. Botoks kullanan birkaç hastanın rastlantı sonucu migren rahatsızlığına sahip olan hastalar olduğu, kaş arasında ve alındaki kaslara yapılan enjeksiyonlardan sonra baş ağrılarında olumlu gelişmeler hissettikleri ortaya çıkmıştır.
Migren tedavisinde botoks enjeksiyonu nasıl uygulanır?
Botoks’un kronik baş ağrısındaki etkisi, migren araştırmaları, deneyler ve kronik baş ağrısı hastaları tarafından incelenmektedir. Birçok küçük çaplı araştırma plasebo (ilaçmış gibi verilen fonksiyonsuz madde) etkisi olup olmadığını kontrol edilerek umut verici sonuçlara ulaşmıştır. Ortalama 100 – 200 ünite doz enjekte edildikten 2 – 3 hafta sonra etkiler görülmeye başlanır. Ancak bazı hastalarda maksimum düzeyde yarar sağlanması için birkaç set enjeksiyon gerekebilmektedir. Bu seansların arasına en az 12 haftalık bir süre ile ara verilmektedir.
Kronik migren tedavisinde botoks enjeksiyonu tedavisi güvenli midir?
Botoks enjeksiyonu ile kronik migren tedavisinde öncelikli hedef daima hastanın güvenliğini sağlamaktır. Botoks ile migren tedavisinde uygulanmaya başlanan yıl olan 1989’dan beri hiç bir risk ya da tehlike gözlemlenmemiştir. Üstelik bu tedavide oral ilaçlarda olduğu gibi sistematik bir emilim olmadığı için bundan kaynaklı sistematik yan etki de tespit edilmemiştir.
Botoks ile migren tedavisi ne zaman tercih edilmelidir?
Botoks, öncellikle diğer migren tedavilerinin işe yaramadığı ya da aksi etki yarattığı durumlarda tercih edilmelidir. Özellik ile anestezi ve ameliyat olma korkusu nedeni ile cerrahi yöntemler ile kalıcı migren tedavisi yaptıramayan hastalar için çok daha uygun bir tedavi yöntemidir. Migren hastaları 4 ile 6 ay gibi belli aralıklar ile yaptıracakları botoks enjeksiyonu ile kronik migren ataklarını kontrol altına alabilirler.
Botoks enjeksiyonu ile migren tedavisinin fiyatları nelerdir?
Botoks ile migren tedavisi uygulamasının fiyatı ise tedavi için gerekli olan botoks ünitesinin miktarına bağlıdır. Botoks enjeksiyonu yöntemi migren tedavisinde oldukça güvenlidir ve alanında uzman cerrahlar tarafından uygulandığında hata payı sıfıra yakındır.