Botoks Enjeksiyonu Yılan Zehrinden Mi Yapılır?
Botulinum toksini yılan zehrinden değil, bakteriden elde edilen tıbbi bir maddedir. Botoksun etkin maddesi olan botulinum toksini, clostridium botulinum ismindeki bir mikroorganizmadan elde edilmektedir. Kas içine ya da cilde enjekte edilerek kas gevşemesini sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Botoks dondurularak kurutulmuş (liyofilize) toz formunda üretilir, fizyolojik serum ile sulandırılarak hazırlandıktan sonra enjeksiyon sıvısı haline getirilir.
Botoks enjeksiyonu nasıl etki eder?
Botoks enjeksiyonu, enjekte edildiği kaslara gelen sinir uyarılarını kısmen engeller ve enjekte edildiği kaslardaki aşırı kasılmayı kısıtlayarak, geçici ve geri dönüşümlü bir felç oluşmasına yol açar.
Botoks enjeksiyonunun kullanıldığı diğer tıbbi rahatsızlıklar nelerdir?
Botoks sadece estetik cerrahide kullanılmaz. Başka tıbbi hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Örneğin kronik migren rahatsızlığında, botoks enjeksiyonu ağrı sinyallerini de engelleyerek migren ataklarını % 50 oranında engellemeye yardımcı olur. 2 yaş ve üzeri serebral palsi rahatsızlığı olup da yürüyebilen çocukların ayaklarındali şekil bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Serebral palsi doğum öncesi, sırası ya da sonrasında beynin herhangi bir sebep ile hasar görmesi durumunda oluşan gelişimsel bir rahatsızlıktır. Kas sertliği bozukluğu, duruş ve hareket bozuklukları ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Bacaklardaki ısrarlı kas spazmları nedeni ile ayakta şekil bozukluğu ortaya çıkabilir. Bacaklardaki bu inatçı kas spazmları botoks enjeksiyonu uygulaması ile giderilebilmektedir. 12 yaş üzeri çocuklarda ve erişkinlerde irade dışı göz kırpma yani blefarospazm, göz kapakları ve yüzde inatçı kas spazmları, şaşılık tedavisinde de kullanılmaktadır. Botoks erişkinlerde boyun ve omuzlardaki inatçı kas spazmları, inme geçirmiş hastaların bilek ve ellerindeki inatçı kas spazmları, başka lokal tedavilerin yetersiz kaldığı ve gündelik hayatı etkileyen aşırı koltuk altı terlemesi.
Botoks enjeksiyonu estetik cerrahide nasıl kullanılır?
Botoks aynı zamanda, 65 yaşına gelmemiş erişkinlerde, aşırı kaş çatma ile kaşların arasında oluşan dikey çizgiler, alın çizgileri, göz kenarlarındaki ve dudak üstündeki çizgiler hastanın psikolojisini önemli oranda olumsuz yönde etkiliyorsa, botoks enjeksiyonu ile bu çizgilerin görünümünde iyileşme elde edilebilmektedir. Botoks enjeksiyonu etkisini ortalama 4 ile 6 ay arasında göstermektedir. Bu sürenin sonunda operasyonunun tekrarlanması gerekmektedir.